Energiefixers071 zorgen weer voor energiebesparing: wethouder Van Delft helpt een handje mee

Dit voorjaar trekken de vrijwilligers van Energiefixers071 weer zes zaterdagen door Leiden. Het doel: maar liefst honderd huishoudens helpen om flink energie te besparen zodat de energierekening omlaag kan. Wethouder Yvonne van Delft (Energie) hielp een middag mee. “Als gemeente ondersteunen we deze acties, en ik wilde graag meemaken hoe zo’n fixbezoek eraan toegaat.”

De vrijwilligers van Energiefixers071 gaan op bezoek bij mensen die zich hebben aangemeld. In tweetallen brengen ze energiebesparende maatregelen aan en natuurlijk is er ook ruimte voor een gesprek. Want met ander gedrag kun je veel besparen. De fixbezoeken van vorig jaar lieten zien dat de energierekening van veel huishoudens zo’n vijfhonderd euro omlaag kan.

“Dat is een serieus bedrag,” stelt de wethouder. “En wij zijn natuurlijk ook blij dat er minder energie verbruikt wordt. Immers, energie die je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken. Daarom ondersteunen we de Energiefixers071 graag met subsidie.” Yvonne van Delft liep een middag mee en ging in gesprek met fixers en huurders. “Het is zo’n positieve actie, de energie spat eraf. En ik merk dat huurders blij zijn met het bezoek. De oplossingen lijken simpel; radiatorventilatoren, tochtstrips, een paar meter radiatorfolie, een ledlamp, een waterbesparende douchekop en een stekkerdoos waarmee je alle apparaten in een keer echt uit zet. Maar met elkaar tikken ze echt aan, zeker als je ook in gedrag stappen kunt zetten.”

Yvonne ging op pad met ervaren energiecoach Roy en nieuwe fixer Damla. Roy vindt het leuk om mensen te helpen met energie besparen. “Ik weet vanuit eigen ervaring wat je met kleine stappen kunt doen om toch een grote impact op de energierekening te realiseren.” Roy heeft inmiddels al 25 huizen gefixt. Damla heeft deze zaterdag haar eerste twee klusbezoeken afgelegd. “Ik vind het belangrijk om anderen te helpen. Al mijn hele leven doe ik vrijwilligerswerk en ik heb mij aangesloten bij de Energiefixers om ze te helpen groeien.”

Energiefixers071 heeft nog aantal fixbezoeken beschikbaar op zaterdagen in maart. Huurders van een sociale huurwoning in Leiden Zuidwest kunnen een afspraak maken om gratis hun huis te laten fixen. Vrijwilligers zijn altijd welkom om ook te komen fixen. Twee rechterhanden zijn fijn, maar niet noodzakelijk. Je gaat namelijk altijd in tweetallen op pad.

Meer weten? Aanmelden voor een fixbezoek of helpen als vrijwilliger?
Kijk op www.energiefixers071.nl of
mail info@energiefixers071.nl of
bel/Whatsapp naar 06-40228067.

Credits website

Foto’s: Eelkje Colmjon (fixronde 1), Winand Stut (fixsronde 2), Marcel Terlouw (fixronde 3), Gerry van Bakel, team Energiefixers071.

Ontwerp website: Lisanne Gottenbos – Designwise.

Infographics: Rikki de Haas.

Podcast: Gerry van Bakel.

Tekst website:
Mazen Kara, Greet Meesters, projectteam Energiefixers071.

De website www.energiefixers071.nl valt onder de verantwoordelijkheid van het Druckerfonds.

Ga naar de inhoud