Energiefixers071 en Portaal maken woningen energiezuiniger in Leiden-Noord

Bijna een half jaar nadat zij startten met een eerste klusronde in Leiden ZuidWest gaan Energiefixers071 in mei en juni 2023 in samenwerking met woningcorporatie Portaal aan de slag in Leiden-Noord.

Nog steeds hebben veel mensen te maken met zeer hoge energiekosten. De energie-spreekuren van het Leids Steunloket Migranten, Buzz Leiden en Goede Buur draaien overuren. Daarom gaat Energiefixers071, een groep Leidse opgeleide energiecoaches en handige vrijwilligers, samen met woningcorporatie Portaal vanaf zaterdag 27 mei aan de slag met een tweede klusronde in woningen van huurders in Leiden Noord.

“Wij hebben met de eerdere acties, zoals met de Klimaatroute, nog niet alle huurders kunnen bereiken met kleine energiebesparende maatregelen,” vertelt Erick Walter, adviseur leefomgeving van Portaal. “Bij deze bewoners gaan we samen met de Energiefixers071 aanbellen om een klusbezoek af te spreken. Dat heeft bij eerdere acties goed gewerkt. Portaal werkt hiervoor nauw samen met Energiefixers071 én de bewoners. Het is een concrete manier om huurders te helpen met het verlagen van hun energierekening en iets positiefs te doen in de wijk.”

Materialen en hulp is gratis

De materialen en de hulp van de Energiefixers071 en Portaal zijn voor de bewoners gratis. Energiefixers071 geven buurtbewoners goede informatie over wat zij nog meer kunnen doen om hun huis beter te isoleren en wat zij daarvoor kunnen doen.

WANNEER?

De aftrap is op de informatieavond voor bewoners op 24 mei bij Studio Moio in de Julianastraat 74-B. De klussers zijn op zaterdag 27 mei, 3 juni, 24 juni en woensdag 14 en 21 juni in de wijk.

De Energiefixers071 praten met bewoners over wat zij zelf kunnen doen om energie in huis te besparen en hoe zij beter zicht krijgen op hun energieverbruik. Energiefixers071 gaan ook samen met de buurtbewoners aan het werk om bijvoorbeeld radiatorfolie, ledlampen en een zuinige douchekop aan te brengen. Door samen aan de slag te gaan in de wijk wordt iets negatiefs als een hoge energierekening, omgezet in een positieve actie. Dat helpt bewoners en de buurt als geheel!

Klussen & buurt versterken

Energiefixers071 werken met verschillende buurtbewoners en organisaties uit de wijk samen om met elkaar ervoor te zorgen dat er meer tochtvrije huizen komen, minder schimmel in huizen komt en minder energiestress. Door dit per straat of portiek in een flat te doen, vergroot dat de onderlinge samenwerking tussen buren in de wijk. Organisaties uit Leiden Noord, zoals Buzz, Incluzio, Studio Moio, de wijkambassadeur van GaGoed en medewerkers en huurders van Portaal, werken mee aan om van deze klusronde een succes te maken. Energiefixers071 nodigt buurtbewoners uit Leiden Noord die willen leren hoe zij eenvoudige maatregelen kunnen aanbrengen uit om zich aan te melden om mee te werken. Kluservaring is handig, maar niet noodzakelijk. Stuur gewoon een mail of appje als je mee wilt doen!

Het initiatief voor Energiefixers071 komt van het Druckerfonds en Fonds1818. Deze fondsen sloegen de handen ineen, tégen energiestress bij gezinnen en vóór sterkere buurten. De tweede klusronde wordt opnieuw door hen financieel mogelijk gemaakt, en door Portaal en de gemeente Leiden.

Credits website

Foto’s: Eelkje Colmjon (fixronde 1), Winand Stut (fixsronde 2), Marcel Terlouw (fixronde 3), Gerry van Bakel, team Energiefixers071.

Ontwerp website: Lisanne Gottenbos – Designwise.

Infographics: Rikki de Haas.

Podcast: Gerry van Bakel.

Tekst website:
Mazen Kara, Greet Meesters, projectteam Energiefixers071.

De website www.energiefixers071.nl valt onder de verantwoordelijkheid van het Druckerfonds.

Ga naar de inhoud